Sköldkörtel 1

patbro3aVad är sköldkörteln?
Sköldkörteln är en tvådelad endokrin (hormonproducerande) körtel, lokaliserad i halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns hormoner, tyreoideahormoner, går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen. I normalfallen består sköldkörteln av höger och vänster lob. Dessa sammanfogas framtill i isthmus som ligger framför ringbrosket.

Vilken betydelse har sköldkörteln och dess hormon?

Sköldkörteln bildar hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), vilka innehåller jod. I vävnaderna omvandlas T4 till stor del till T3. Dessa hormoner, speciellt T3, styr kroppens ämnesomsättning.

Vid brist på sköldkörtelhormon (hypotyreos) sjunker cellernas aktivitet och kroppen ”går på sparlåga”.

Överskott av sköldkörtelhormon (hypertyreos eller tyreotoxikos) medför tvärtom att kroppen ”går på högvarv”.

När behövs behandling med sköldkörtelhormon?
Den vanligaste orsaken till behandling med sköldkörtelhormon är att den egna hormonproduktionen i sköldkörteln minskat eller helt upphört.
Detta kan bero på:

  • Att kroppens eget försvar, immunsystemet, angriper sköldkörteln (en s k autoimmun sjukdom)
  • Att hela eller delar av sköldkörteln har opererats bort
  • Att man blivit behandlad med radioaktivt jod

Hos barn kan orsaken någon gång vara att sköldkörteln saknas eller inte kan bilda hormon.

Vid medicinsk behandling av hög ämnesomsättning (hypertyreos) med tabletter (tyreostatika) väljer man ofta att kombinera denna behandling med tyroxin för att uppnå stabil ämnesomsättning.

Patienter, som fått sin sköldkörtel bortopererad p g a en tumör, behöver tyroxin dels för att ersätta bristen på eget hormon, dels för att minska risken för att tumören skall återkomma.